دکتر روحانی در جمع نخبگان و اندیشمندان مالزیایی تشریح کرد،چهار اصل سیاست منطقه ای ایران: مبارزه میدانی با تروریسم، کمک به صلح، آتش بس، عدم تجزیه کشورها
به گزارش ارک خبر، رئیس جمهوری اسلامی ایران که در دومین روز از سفر به مالزی در کوالالامپور در دیدار صمیمانه اندیشمندان و تحلیگران این کشور سخن می گفت، تاکید کرد: اگر کمک و نقش ایران نبود، امروز شاهد یک گروه به نام داعش نبودید، شاهد دولت بزرگ داعش در سوریه و عراق بودید و منطقه با جنگی بزرگ مواجه می شد که پایانی نداشت.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه این جنگ حتی می توانست به جنگ بزرگتر در سطح بین المللی منجر شود، خواستار همکاری دنیای اسلام در این زمینه شد.
وی گفت: مرزهای جغرافیایی نباید تغییر کند. تجزیه عراق ، سوریه و یمن بسیار خطرناک است و می تواند مشکلات را چند برابر کند و جنگ های منطقه ای را دامن بزند.
رئیس جمهوری گفت: حاکمیت و تعیین نوع حاکمیت به عهده مردم است. نباید برای کشورهای منطقه حکومت تعیین کنیم. نباید رهبری را به آنها تحمیل کنیم. هرکس منتخب مردم است باید مورد احترام باشد.
وی همچنین گفت: برنامه ریزی برای نوعی سلطه که میان مذاهب شکاف بیشتری می اندارد غلط است. در این شرایط، سنی را شیعه کردن و شیعه را سنی کردن هیچ منطقی ندارد.
دکتر روحانی از اینکه در سال های اخیر جهان اسلام و دنیای در حال توسعه همچنان با مشکلات گذشته به شکل های جدید مواجه است، ابراز تاسف کرد و گفت: مهم این است که جهان غرب که مسلط بود تصمیم ندارد از حالت سلطه گری خود بر دنیا دست بردارد و این تصمیم حاصل نمی شود مگر زمانی که آنها احساس کنند جهان در حال توسعه به یک وحدت و مسیر واحد دست یافته است.
رئیس جمهوری کشورمان تصریح کرد جهان غرب می خواهد از لحاظ علمی و فناوری بر جهان مسلط باشد، از نظر فرهنگی به عنوان فرهنگ اول، از نظر نظامی قدرت برتر و از نظر اقتصادی دارای اقتصاد قوی تر باشد و ما که می خواهیم از این لحاظ در سطح مساوی آنها قرار گیریم، با مشکلات فراوانی مواجه هستیم.
وی گفت شاید هیچگاه در جهان اسلام این مقدار کشتار و حضور گروه های تروریستی و آن هم به نام اسلام در جهان مطرح نبود، اما امروز در کل خاورمیانه با این مشکل بزرگ مواجه هستیم، در آسیا کم و بیش این شرایط وجود دارد و حتی آثار این آتش دامن غرب را گرفته است.
دکتر روحانی گفت طبق بیان قرآن کریم گاهی فتنه انگیزی ها در جامعه رخ می دهد که شعله آتش این فتنه دامن عاملان فتنه را می گیرد. امروز معضل تروریسم آنهایی را که این مسیر را علیه جهان اسلام طراحی کرده اند، فراگرفته است.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی جهان بسیار مهم است که نخبگان، صاحبنظران و روشنفکران احساس کنند که چه وظیفه سنگینی در قبال نسل امروز و جوانان بر عهده دارند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران خطاب به نخبگان علمی، فرهنگی و رسانه ای مالزی، گفت متاسفانه جوانان در جهان اسلام به دو سمت خطرناک افراط گرایی و احساس یاس و تحقیر نسبت به جهان امروز سوق می یابند و هر دو حالت می تواند برای نسل جوان ما خطرناک باشد.
وی یاس و عدم خودباوری را همان قدر خطرناک دانست که افراط گرایی و خشونت خطرناک است و تاکید کرد: ما راهی جز این نداریم که از همه توان برای تغییر گفتمان در میان نسل جوان دنیای اسلام استفاده کنیم .
دکتر روحانی گفت: باید به جای گفتمان تخریب و خشونت و یا گفتمان یاس و ناامیدی، گفتمان توسعه و پیشرفت و گفتمانی که حاصل آن وحدت و یکپارچگی جهان اسلام است، جایگزین شود.
وی گفت: خوشحالم بر این نکته تاکید کنم که بخش بزرگی از جهان اسلام از جمله ایران و مالزی فهمشان از اسلام، اسلام اعتدالی است و گفتمانشان نسبت به فرهنگ اسلام، میانه روی است.
رئیس جمهوری گفت: اسلام رحمت، اسلام به عنوان امت وسط و دین هم زیستی مسالمت آمیز در افکار عمومی بخش بزرگی از جهان اسلام از جمله ایران و مالزی حاکم است.
وی تاکید کرد: ما در شرایطی هستیم که باید صاحب قدرت شویم و قدرت ما در سایه علم و فناوری است. آنچه باعث قدرت دنیای اسلام می شود علم و دانش و فناوری است و در این سه مورد باید همدیگر را یادآوری کنیم.
دکتر روحانی اظهارداشت: ایران و مالزی در سال های گذشته در زمینه علم و دانش توسعه خوبی داشته اند و باید از توانمندی های همدیگر استفاده کنیم و شناختمان از یکدیگر بیشتر شود. هنوز شناخت ها نسبت به ابعاد فرهنگی، اعتقادی جامعه و اقتصادی کامل نیست. باید با ابعاد و زوایای زندگی اجتماعی، علمی و اقتصادی یکدیگر بیشتر آشنا شویم.
وی با تاکید بر اینکه راهی جز وحدت دنیای اسلام وجود ندارد، گفت: اختلافات را باید کنار بگذاریم. مذاهب مختلف اسلام باید به منافع مشترک خود بیاندیشند. امروز هر کس در جهان اسلام تفرقه ای ایجاد می کند و شکافی بر شکاف های گذشته می افزاید حتما قصد خدمت به جهان اسلام را ندارد و قصد او به نفع مسلمانان نخواهد بود.
رئیس جمهوری در جمع نخبگان، اهل قلم و اندیشمندان مالزی، تصریح کرد امیدوارم همه در شرایط امروز جهان، احساس مسئولیت بیشتری کرده و از قدرت قلم، بیان و نفوذمان در دانشگاه ها و افکار عمومی در سراسر جهان اسلام استفاده کنیم. چون امروز دنیای اسلام نیازمند صلح، ثبات، امنیت و وحدت است و باید زمینه را برای توسعه و پیشرفت آماده کنیم.
وی دنیای امروز را دنیای ارتباطات توصیف کرد و گفت که از این ابزار باید برای پیوند بشر استفاده کنیم. متاسفانه تروریست ها از این همه ابزار برای جذب جوانان ما استفاده کرده اند.