رزمایش 11 روزه نیروهای اتحادیه اروپا، ناتو و بوسنی؛ افزایش تنش سیاسی در منطقه
به گزارش ارک خبر، این رزمایش نظامی که در منطقه مانیاچی در 25 کیلومتری بانیالوکا مرکز جمهوری صربسکا بوسنی و هرزگوین از 25 سپتامبر شروع شد و پنجم اکتبر پایان یافت، تنش موجود بین جمهوری صربسکا و فدراسیون بوسنی و هرزگوین و همچنین منطقه پر تلاطم بالکان غربی را افزایش داد.
این تمرینات نظامی هر ساله با هدف صلح و برقراری ثبات برگزار می شود که در آن نیروهای اتحادیه اروپا و نیرهای مسلح بوسنی و هرزگوین و همچنین نیروهای بین المللی موسوم به «کی فور» در کوزوو و نیروهای برخی از کشورهای اروپایی در آن شرکت و از طریق آموزش های مشترک و تبادل تجربیات تمرین های نظامی مشترکی را برگزار می کنند.
در تمرین های امسال، بیش از 750 سرباز نیروهای اتحادیه اروپا و نیروهایی از کشورهای اتریش و ترکیه، نیروهای مسلح بوسنی و هرزگوین، یک گردان از پرتغال و مجارستان و همچنین نیروهای ناتو موسوم به کی فور مستقر در کوزوو به طور مشترک رزمایش نظامی را در بوسنی و هرزگوین انجام دادند.
این رزمایش مشترک بین نیروهای اتحادیه اروپا مستقر در بوسنی و هرگوین، نیروهای مسلح بوسنی و هرزگوین و همچنین نیروهای ناتو فرصتی برای گسترش دانش و افزایش تجربیات نظامی در امور مختلف از جمله گشت زنی، حرکت گروهی نیروها، امداد رسانی و نجات مجروحین بوده است.
سربازان نیروهای بین المللی در این رزمایش، مهارت های خود را در خنثی سازی بمب، دفع مواد منفجره و کمک به خروج افراد غیر نظامی از مناطق درگیری به نمایش گذاشتند.
نیروهای اتحادیه اروپا یک نیروی بین المللی مستقر در بوسنی و هرزگوین است که در سال 2004 میلادی جایگزین نیروهای ناتو برای برقراری صلح و ثبات شد.
«جواد گالیاشواچ» کارشناس امور مبارزه با تروریسم در بوسنی و هرزگوین، رزمایش مشترک نیروهای بین المللی در این کشور را تلاشی آشکار برای ارعاب وحشت در نزد مقامات جمهوری صربسکا در بوسنی و هرزگوین می داند که احتمالا عواقب خطرناکی را نیز به دنبال خواهد داشت.
وی بر این باور است که رزمایش کنونی در بوسنی و هرزگوین پاسخی به برگزاری همه پرسی در جمهوری صربسکا در هفته گذشته برای انتخاب نهم ژانویه بعنوان روز ملی در این جمهوری است که با وجود مخالفت دادگاه قانون اساسی بوسنی و هرزگوین و نهادهای جامعه بین المللی در این کشور برگزار شد.
«میروسلاو لازانسکی» تحلیلگر نظامی و نماینده مجلس صربستان نیز در این رابطه برگزاری رزمایش نظامی در بوسنی و هرزگوین را نوعی فشار روانی بر «میلوراد دودیک» رئیس جمهوری صربسکا می داند و می گوید که این امر از عنوان رزمایش یعنی (پاسخ سریع 2016) مشخص است.
شورای وزیران بوسنی و هرزگوین تایید کرد که این کشور از دهم تا شانزدهم سپتامبر سال آینده میزبان رزمایش نیروهای ناتو و بوسنی و هرزگوین 2017 باشد که این تمرین ها در منطقه توزلا در این کشور به ابتکار ناتو برگزار خواهد شد.
پس از پایان جنگ در بوسنی و هرزگوین در سال 1995 میلادی بیش از 60 هزار سرباز از نیروهای ناتو برای امنیت و صلح در این کشور مستقر شدند و از سال 2014 ماموریت نیروهای ناتو در بوسنی و هرزگوین به اتحادیه اروپا واگذار شد که اکنون حدود 600 سرباز و مامور پلیس از کشورهای اتحادیه اروپا در این کشور برای حفظ صلح مستقر هستند.
صرب های بوسنی و هرزگوین از زمان فروپاشی یوگسلاوی سابق، نهم ژانویه را بعنوان روز ملی خود از سال 1992 جشن می گیرند و بخاطر تثبیت این تاریخ، همه پرسی را برگزار کردند که با مخالفت شدید دادگاه قانون اساسی و نهادهای جامعه بین المللی در بوسنی و هرزگوین مواجه شد.
جمهوری صربسکا که اکثریت ساکنان آن را صرب ها تشکیل می دهند، با حکومت مرکزی سارایوو در نحوه اجرای قوانین در بوسنی و هرزگوین و اجرای توافق نامه دیتون از سال 1995 میلادی که موجب پایان جنگ های خونین شده است، اختلاف نظر دارند.
اختلافات بین صرب ها و بوسنیایی ها در بوسنی و هرزگوین که موجب جنگ هایی در دهه90 میلادی در بالکان شد، بسیار عمیق است که حتی گذشت زمان برای آشتی و صلح کافی نبوده و اکنون شاهد گسترش تنش های سیاسی در چارچوب کشور بوسنی و هرزگوین و فراتر از آن هستیم.
بوسنی و هرزگوین اول مارس 1992 از یوگسلاوی سابق اعلام استقلال کرد و درهمین سال به عنوان کشوری مستقل از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شد.
این کشور پس از جنگ های داخلی براساس پیمان صلح دیتون در سال 1995میلادی میان سه گروه نژادی بوسنیایی، صرب و کروات که سر انجام با دخالت سازمان ملل و استقرار نیروهای حافظ صلح پایان یافت، به دو هویت سیاسی به نام جمهوری صرب ها و یک بخش مسلمان و کروات نشین به نام فدراسیون بوسنی و هرزگوین با 10 استان تقسیم شد.
اکنون سه رئیس جمهوری بصورت نوبتی، بوسنی و هرزگوین را اداره می کنند که این در نوع خود منحصر به فرد است.
صرب های بوسنی و هرزگوین که بیش از یک میلیون نفر از جمعیت بوسنی هرزگوین را تشکیل می دهند در چارچوب جمهوری صرب ها در این کشور در بیشتر زمینه ها، سیاستی مستقل دارند و با صربستان در تمامی زمینه ها بخصوص همکاری های اقتصادی و تجاری رابطه بسیار نزدیکی دارند.