آذربایجان غربی دروازه اتصال به اروپا/پایانه‌های مرزی تقویت شود

پایگاه خبری ارک خبر-ارومیه:

ضرورت سرمایه گذرای در بخش راه و ریل؛

آذربایجان غربی دروازه اتصال به اروپا/پایانه‌های مرزی تقویت شود

ارومیه- شرایط جغرافیایی و همسایگی با چهار کشور خارجی، آذربایجان غربی را در شاهراه ارتباط ایران با اروپا قرار داده، شاهراهی که نیازمند تقویت و توجه به ظرفیت‌های مرزی منجمله راه و ریل است.

به گزارش ارک به نقل از مهر: سکینه اسمی- این استان از شمال با جمهوری آذربایجان و از غرب با کشورهای عراق و ترکیه همسایه و نیز به صورت غیرمستقیم با کشور ارمنستان هم مرز است تنها استان کشور که از چنین ظرفیت مرزی بالایی برخوردار است.

آذربایجان غربی با ۸۹۱ کیلومتر مرز مشترک به‌دلیل دارا بودن پنج پایانه مرزی و ۹ گمرک مرزی پتانسیل بالایی برای دسترسی به بازارهای جهانی به خصوص اروپا در کشور دارد اما تاکنون این ظرفیت مرزی مورد توجه واقعی قرار نگرفته است.

در حال حاضر راه های زمینی ارتباط با اروپا از طریق جاده و ریل همچنین مبادی اصلی ورود و خروج زمینی کالا و مسافر از کشور به اروپا و بالعکس در آذربایجان غربی فراهم است و زیر ساخت‌هایی که متناسب با این امور در استان ایجاد شده در کنار مزیت‌های کم نظیر جغرافیایی و اقتصادی آذربایجان غربی را به یکی از کانون‌های مهم تجارت و صادرات کشور تبدیل کرده است.

فعالیت ۱۴ گمرک و بازارچه مرزی در آذربایجان غربی

فعالیت ۱۴ گمرک و بازارچه در نوار مرزی شمال و غرب آذربایجان غربی افق‌های روشنی را در زمینه صادرات و توسعه روابط اقتصادی بین المللی ایجاد کرده، با اجرای سیاست و برنامه‌های مربوط به تقویت صادرات کالاهای غیر نفتی در سال‌های اخیر ارزش کل صادرات از مبادی مرزی استان همواره سیر صعودی داشته است.

اجرای طرح‌های ساماندهی و توسعه پایانه‌ها و گمرکات رسمی آذربایجان غربی در مقابل ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان طی سال‌های اخیر منجر به قرار گرفتن پایانه مرزی تمرچین پلدشت در جمع ۱۰ گمرک فعال زمینی کشور شده ولی با این وجود ایجاد و اجرای طرح‌های زیرساختی در پایانه‌های مرزی از جمله تمرچین با مشارکت بخش دولتی و خصوصی همچنان ادامه داشته تا استان به جایگاه واقعی خود در بخش ترانزیتی و صادراتی در کشور دست یابد.

کارشناسان اقتصادی معتقدند که در کنار این مزیت بزرگ، سرمایه گذاری برای توسعه خطوط آهن و اتصال راه آهن مراغه به ارومیه و گسترش آن تا راه آهن رازی فضای بهره گیری از ظرفیت ریلی ایران با ترکیه و به تبع آن اروپا را بهبود می‌بخشد و زمینه را برای رشد تجارت مرزی فراهم می‌کند.

وجود دو فرودگاه در شهرهای ارومیه و خوی نیز از ظرفیت‌های مهم برای توسعه صادرات مرزی محسوب می‌شود.

گمرک‌های مرزی استان آذربایجان غربی شامل مرز زمینی پلدشت و بازرگان در شمال، رازی و سرو در مرکز و مرز تمرچین در جنوب استان است که تمرچین با کشور عراق و پلدشت با جمهوری خودمختار نخجوان جمهوری آذربایجان هم مرز بوده و سه مرز بازرگان، سرو و رازی دروازه عبور و مرور و تجارت با کشور ترکیه است.

یک میلیون و ۳۹۲ هزارتن کالا از آذربایجان غربی به خارج از کشور صادر شد

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی از صدور بیش از یک میلیون و ۳۹۲ هزار و ۴۶۵ تن کالا از استان به خارج از کشور طی سالجاری خبر داد.

جعفر صادق اسکندری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از یک میلیون تن کالا به خارج از کشور صادر شده است افزود: ارزش دلاری این کالاها ۳۹۸ میلیون و ۳۳۰ هزار برآورد شده است.

وی با بیان اینکه عراق، ترکیه، افغانستان، گرجستان و ترکمنستان کشورهای مقصد کالاهای صادراتی بودند، افزود: عراق با ۵۴ درصد، ترکیه ۱۷ درصد، افغانستان با ۲.۵ درصد سه کشور اول مقصد کالاهای صادراتی که بیشتر شامل سیب، کف پوش، مصنوعات، سیمان از مهمترین کالاهای صادراتی در سالجاری بود، هستند.

اسکندری با بیان اینکه در این مدت ۴۷۷ هزار و ۹۳۹ تن کالا نیز از طریق گمرکات استان وارد کشور شده است گفت: ارزش دلاری کالاهای وارداتی نیز ۷۵۷ میلیون و ۹۰۷ هزار بود.

امسال از لحاظ میزان تناژ صادراتی نسبت به سال گذشته شاهد افزایش ۱۵ درصدی در استان آذربایجان‌غربی هستیمرئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی، ترکیه با ۶۰ درصد، اکوادور پنج درصد، گرجستان یک درصد و کاستاریکا یک درصد را از کشورهای هدف واردات برشمرد و گفت: موز، کولرگازی، موتور آسانسور نیز از عمده کالاهای وارداتی بودند.

اسکندری با تاکید بر ایجاد بازارهای جدید صادراتی به ویژه در حوزه محصولات کشاورزی گفت: در گذشته سیب استان تنها به عراق و شمال عراق صادر می‌شد اما هم‌اکنون بازارهای جدید صادراتی همچون هند و پاکستان ایجاد شده است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی گفت: امسال از لحاظ میزان تناژ صادراتی نسبت به سال گذشته شاهد افزایش ۱۵ درصدی در استان آذربایجان‌غربی هستیم.

اسکندری گمرک پیرانشهر، ارومیه، بازرگان و خوی به همراه بازارچه مرزی پیرانشهر و کلیه سردشت را از گمرکات و بازارچه‌های مرزی استان نام برد که بیشترین صادرات را در این مدت داشتند و افزود: گمرک بازرگان، ارومیه، خوی، سرو و بازارچه‌های مرزی ساری سو، رازی و تمرچین نیز بیشترین واردات را در این مدت زمان داشتند.

افزایش ۷ درصدی وزنی صادرات از گمرک بازرگان

مدیرگمرک مرزبازرگان نیز گفت: امسال در ۹ ماهه سالجاری میزان صادرات از گمرک بازرگان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن در حدود ۷ درصد افزایش داشته است.

نادر انصاریان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در این مدت زمان هزار تن کالای ایرانی به ارزش ۳۷ میلیون دلار از این گمرک صادر شده است افزود: در این زمینه ۹۶۵ هزار تن کالای ایرانی سایر گمرکات کشور به ارزش ۹۶۴ میلیون دلار نیز از طریق گمرک بازرگان از ایران خارج شده است.

مدیرگمرک مرزبازرگان گفت: همچنین در طی همین مدت ۳۶۸ هزار تن کالا به ارزش ۶۳۹ میلیون دلار از طریق این گمرک دومین گمرک بزرگ زمینی وارد کشورمان شده است.

طی نه ماه گذشته امسال تعداد ۲۴۴ هزار دستگاه کامیون، اتوبوس و سواری از گمرک بازرگان تردد کرده‌اند که بطور میانگین روزانه ۸۸۵ دستگاه بوده استانصاریان با اشاره به رشد تردد مسافران از این گمرک طی سالجاری افزود: در مدت نه ماهه امسال تعداد ۸۹۸ هزار ۲۴۷ نفر مسافر از این گمرک تردد کرده‌اند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل تعداد مسافران ۵ درصد افزایش داشته است.

وی گفت: در طی نه ماه گذشته امسال هم تعداد ۲۴۴ هزار دستگاه کامیون، اتوبوس و سواری از گمرک بازرگان تردد کرده‌اند که بطور میانگین روزانه ۸۸۵ دستگاه بوده است.

انصاریان با اشاره به اینکه در این مدت زمان درآمد عمومی گمرک بازرگان با ۶۰ درصد افزایش به ۲۷۵ میلیارد تومان رسید گفت: ماشین‌های تراش، سنگ‌های اکوسین، موتور گیربکس، سنگ منگنز، اجزا و قطعات تریلرها بیشترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده‌اند.

مدیرگمرک مرزبازرگان، ارمنستان، گرجستان، افغانستان، ترکمنستان، ترکیه، عراق، روسیه، آذربایجان و تاجیکستان را از کشورهای مقدصد کالاهای صادراتی آذربایجان غربی برشمرد.

تردد بیش از ۲ میلیون مسافر از پایانه‌های مرزی آذربایجان غربی

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی نیز از تردد دو میلیون و ۲۲۷ هزارو ۳۰۳ مسافر در طول ۱۰ ماهه سالجاری از پایانه‌های مرزی استان خبر داد و گفت: پایانه مرزی بازرگان با ۹۷۷ هزار و ۹۲ مسافر بیشترین آمار را به خود اختصاص داده است.

عبدالحسین علی اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر همچنین با اشاره به تردد ۲۵۴ هزار و ۷۵۵ ناوگان در طول این مدت افزود: به سبب تعطیلی یک ساله پایانه سرو تردد مسافر از مرزهای این استان پنج درصد کاهش داشته است.

وی در خصوص زیرساخت‌های موجود در پایانه‌های مرزی استان گفت: بزودی طرح جامع پایانه مرزیرازی خوی وارد فاز اجرایی می‌شود برای اجرای این طرح جامع اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده است.

علی اکبری با بیان اینکه زمین ۱۳.۵ هکتاری آن در سال گذشته مورد تملک قرار گرفت و با توجه به اتمام طرح مطالعاتی به زودی عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود ادامه داد: با تکمیل طرح جامع پایانه مرزی، کاربری این پایانه که در حال حاضر به عنوان پایانه مسافری از آن استفاده می‌شود تجاری نیز خواهد شد، به همین دلیل مسیر موجود جاده خوی – قطور – رازی نیز در حال بازسازی و بهسازی است.

وی با بیان اینکه توسعه پایانه‌های مرزی استان مورد تاکید و توجه قرار دارد اظهارداشت: همچنین در کنار طرح پایانه مرزی رازی خوی، طرح توسعه‌ای پایانه مرزی تمرچین با در نظر گرفتن ۱۱.۵ میلیارد ریال اعتبار و تکمیل طرح جامع پایانه مرزی پلدشت با ۷۷ میلیارد ریال اعتبار در دست اقدام است.

علی اکبری با تاکید بر اینکه با بهره برداری از طرح‌های توسعه پایانه‌های مرزی استان در آینده نزدیک تحولات چشمگیری را در روند مبادلات بین المللی از طریق این مرزهای زمینی موجب خواهد شد، افزود: پنج مرز از ۲۳ مرز زمینی کشور در آذربایجان غربی قرار دارد که نشان از سهم ۲۳ درصدی این استان از نظر دارا بودن تعداد مرزهای زمینی فعال در کشور است.

پایانه مرزی بازرگان رتبه نخست واردات و صادرات کشور را دارد

علی اکبری با اشاره به اهمیت پایانه مرزی بازرگان در توسعه مبادلات تجاری منطقه یادآور شد: این مرز در رتبه‌های نخست واردات و صادرات کشور قرار دارد و یکی از مهمترین دلایل آن تکمیل و توسعه زیرساخت‌ها در آن است.

وی با بیان اینکه تکمیل زیرساخت‌ها و کیفی سازی خدمات در پایانه‌های مرزی یکی از سیاست‌های اصلی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای به شمار می‌رود، اضافه کرد: طرح ساخت سالن مسافری پایانه مرزی سرو در مساحتی معادل ۹ هزار و ۷۰۰ مترمربع امسال آغاز شده که ۴۶۰۰ مترمربع مربع مساحت زیربنا شامل ساختمان دو طبقه است و مابقی نیز به محوطه و تاسیسات زیربنایی اختصاص خواهد یافت.

علی اکبری اضافه کرد: مبلغ اختصاصی برای ساخت سالن مسافری پایانه مرزی سرو ۱۲ میلیارد تومان است که براساس برنامه ریزی‌های انجام شده باید تا ۲۵ ماه آینده ساخته و تحویل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای شود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی ۴۶ شرکت بین المللی در استان فعال است گفت: افزایش سطح خدمات و گسترش فروش بلیط اینترنتی از سیاست‌های این سازمان است.

اما با وجود این همه ظرفیت و پتانسیل بالای مرزی میزان حجم مبادلات اقتصادی متناسب با مزیت های مرزی آذربایجان غربی نیز و مسئولان برای بهبود روز افزون این شرایط باید نگاه ویژه ای به منطقه داشته باشند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا