کتیبه های سنگی کشف شده متعلق به 500 سال قبل است
خبرگزاری ارک: مسوول پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: دو کتیبه سنگی کشف شده در روستای ویر شهرستان سلطانیه از توابع این استان 500 سال قدمت دارد.
ایران اکونومیست – ابوالفضل عالی افزود: این دو کتیبه سنگ های قبری هستند که از یک گورستان در منطقه ویر کشف شده اند. وی یادآورشد: بر روی هر دو سنگ قبر حکاکی هایی قابل مشاهده است، اما نقش و طراحی یکی از آن تخریب شده و تصویر چندان روشنی را نشان نمی دهد.
عالی اظهار کرد: بر روی یکی از این سنگ قبرها نماد محراب مسجد و بر روی دیگری نقش یک کوزه دارای دو دسته قابل مشاهده است.
مسوول پژوهش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: دور تا دور کتیبه ای که دارای نقش محراب است، کلمه علی به طور مستمر تکرار شده و مشخصات فرد متوفی در آن نقش بسته است.
وی با بیان اینکه این نوع سنگ نوشته ها، کتیبه های خاصی هستند که کلماتی دور تا دور آن را زینت می دهد و می تواند معرف شیعه بودن فرد متوفی باشد، خاطر نشان کرد: این در حالی است که بر روی کتیبه دوم فقط تصویر یک کوزه دارای دو دسته قابل مشاهده است و تا کنون در منطقه زنجان چنین نقش و نگاری بر روی سنگ قبرها دیده نشده بود.
عالی ادامه داد: برخی از قسمت های حکاکی شده بر روی سنگ قبر دارای طراحی محراب نشان دهنده زمان فوت فرد در سال 915 هجری قمری است.
این باستان شناس گفت: از سوی دیگر نوع و جنس سنگ و خط به کار رفته بر روی هر دو سنگ قبر نشان دهنده تعلق آنان به یک دوره تاریخی است و از این رو می توان قدمت آنها را به بیش از 500 سال تخمین زد.
وی افزود: زنجان نیز همچون سایر نقاط ایران دارای آثار تاریخی و باستانی متنوعی است اما برخی از این آثار کشف شده در این استان منحصر به فرد هستند و نمونه آن را نمی توان در سایر نقاط ایران و حتی گاه در جهان مشاهده کرد.
عالی به کشف آثار متعلق به دوره پارینه سنگی خیلی قدیم (500 تا 400 هزار سال قبل) در زنجان اشاره کرد و ارزش باستان شناسی این منطقه را بسیار بالا برشمرد.
روستای ویر از توابع شهرستان سلطانیه با جمعیتی بالغ بر چهار هزار نفر بزرگترین روستای استان زنجان به شمار می رود و در هفت کیلومتری جنوب شهر سلطانیه واقع شده است.
معبد تاریخی داش کسن که متعلق به دوره ایلخانیان است نیز در روستای ویر قرار دارد.