بمب ساعتی بیصدا در آذربایجان
کارشناس محیطزیست گفت: پایین رفتن سطح آب زیرزمینی و تخلیه سفره های آب زیرزمینی با گذر زمان منجر به خشک شدن چاههای نیمه عمیق و قنات ها شده و کاهش کیفیت آبها و شور شدن آب چاهها را در پی خواهد داشت.
به گزارش ارک خبر،رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی در گفتگو با آذرانجمن به دلایل فرونشست ها در اطراف سواحل دریاچه ارومیه پرداخت و گفت: با برداشت بیش از حد آبهای زیرزمینی و یا کاهش تغذیه سفرههای آب زیرزمینی در اثر خشکسالی، تنش مؤثر لایههای فوقانی افزایش مییابد که این عمل سبب تراکم رسوبات و فرونشست میشود.
وی افزود: نرخ این فرونشستها به بافت زمینشناسی منطقه بستگی دارد و در لایههای ریزدانه، مقدار فرونشست در زمان طولانیتری اثرات خود را نمایان میکند.
وی اضافه کرد: پایین رفتن سطح آب زیرزمینی و تخلیه سفره های آب زیرزمینی با گذر زمان منجر به خشک شدن چاههای نیمه عمیق و قنات شده و کاهش کیفیت آبها و شور شدن آب چاهها را در پی خواهد داشت.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی با اشاره به لزوم پیشگیری از وقوع اثرات بعدی فرونشست در دریاچه ارومیه بیان کرد: ما نیاز به برنامهریزی، انجام مطالعات راهبردی و مدیریت صحیح منابع آب در حوضه دریاچه ارومیه داریم. کاهش مقادیر پمپاژ، تغذیه مصنوعی منابع آبهای زیرزمینی و استفاده بهینه از سیلابهای منطقه میتواند نرخ رو به رشد اثرات فرونشست را کاهش دهد و تا حدودی وضعیت را پایدارتر کند.
وی ادامه داد: آنچه امروز به نام فرونشستها گریبان دریاچه در حال موت را گرفته محصول بیتوجهیها، بیتدبیریها و کم کاری مدیران است. با این وصف و با گذشت زمان، راه نجاتی برای دریاچه ارومیه باقی نمیماند. حق آبه دریاچه بعنوان یک تالاب مهم ، باید توسط استان های مجاور تامین میشد که نشده است و در حال حاضر با رها سازی آب سدها و بارش های محدود جبران نخواهد شد.
وی تاکید کرد: باید در این زمینه ستاد احیای دریاچه ارومیه، مجددا برنامه های مدون با بهره گیری از جوامع محلی انجام دهد و استفاده از آب و سفره های آبی باید به صورت مدیریت شده انجام شود.