پاشنه آشیل توسعه ایران، سرمایهگذاری بوده است
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجانشرقی با تاکید بر تحقق شعار سال و بیان اینکه برخی از سرمایه های کلان داخلی هدفمند نیستند، گفت: این سرمایه ها باید به سمت حوزههای اقتصادی، تولیدی یا ارزشافزا هدایت شوند چون سرمایه گذاری زیربنای توسعه پایدار است و در تولید نقش اساسی را بازی می کند.

به گزارش ارک خبر،مرتضی محمدزاده در گفتگو با خبرنگاران، اظهار کرد: هیچ شک و شبههای وجود ندارد که بنیان توسعه در دنیا، سرمایهگذاری بوده و یکی از عوامل کلیدی در رده بندی کشورها از منظر توسعه، سهم آنها در جذب سرمایههای بینالمللی است که در مجموع منجر به رونق تولید می شود.
وی با بیان اینکه پاشنه آشیل توسعه ایران از دهه ۷۰ تاکنون، سرمایهگذاری بوده است، افزود: تا امروز آن طور که باید و شاید نتوانستیم متناسب با ظرفیتهایی که داریم، در مسیر جذب سرمایه گذاری ها و در جذب سرمایههای داخلی و بینالمللی موفق عمل کنیم.
وی با اشاره به لزوم بکارگیری سرمایههای بینالمللی و داخلی، ادامه داد: سرمایههای بینالمللی به لحاظ تاثیر، در توسعه نقش بیشتری از سرمایههای داخلی دارند و عمدتاً توسط شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری و چندملیتی در پروژههای زیرساختی و بنیادی انجام میگیرد و سرمایههای داخلی میتوانند در موارد متعدد عامل توسعه باشند، اما عمدتا در بستههای متوسط و گاهی کوچک قرار میگیرند.
محمدزاده با بیان اینکه نخستین مانع در مسیر جذب سرمایه متناسب با ظرفیتهایمان، به مسئله روابط ما با دنیا بازمیگردد، گفت: در بیش از ۲ دهه گذشته، تنش در روابط ما با کشورهای غربی موجب شده تصویری از ایران در نظام بینالملل شکل بگیرد که ما را سرمایهگریز نشان دهد و تحریمها نیز بهتنهایی مانع جدی دیگری در سرمایه گذاری خارجی بودهاند، اما فضای ترسیمشده از امنیت سرمایهگذاری در کشور نیز باعث شده حتی سرمایههایی که میتوانست از کشورهای همجوار جذب شود، تحت تأثیر قرار گیرد.
وی تأکید کرد: باید بپذیریم که سیاست خارجی و روابط بینالملل، یکی از مهمترین متغیرهایی است که بر میزان جذب سرمایه در ۲ یا سه دهه اخیر تأثیر گذاشته است، البته سرمایه های بینالمللی، همه چیز نیست و در داخل کشور سرمایههای کلانی داریم که میتوان گفت به نوعی سرگردان هستند و باید برای جذب آنها برنامه ریزی داشته باشیم.
وی، ۲ دلیل عمده برای سرگردانی سرمایه های داخلی را برشمرد و گفت: یکی از دلایل سرگردانی سرمایه ها، مدل نظام اقتصادی ما است و نظامی که متورم بوده و سرمایهها را به جای هدایت به سمت تولید، به حوزههای دلالی میکشاند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی افزود: وقتی صاحب سرمایه در یک اقتصاد متورم نمیتواند پیشبینی کند که سرمایهاش فردا چه وضعیتی خواهد داشت، طبیعی است که به سمت املاک، خرید و فروش و فعالیتهای واسطهای حرکت می کند.
وی، مانع دوم را بروکراسی اداری دانست و بیان کرد: ما سالها است درگیر این مشکل هستیم و در دورههای مختلف تلاش کردهایم آن را اصلاح کنیم، اما باید بپذیریم که این اصلاحات بهدرستی انجام نشده است و فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران بیشتر نسبت به فرآیندها و سازوکارهای موجود نارضایتی دارند.
وی با بیان اینکه باید از فرصتهایی مانند نامگذاریهای سالانه توسط مقام معظم رهبری بهره برد، گفت: این نامگذاریهای سال باعث میشود دستگاهها بهصورت دسته جمعی برای ارتقای جایگاه تولید و سرمایه گذاری مورد نظر تلاش کنند و امسال که موضوع سرمایهگذاری است، باید از این فرصت استفاده کرد.
محمدزاده با بیان اینکه سرمایهگذاری یک مقوله چندوجهی است که ابعاد امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد، گفت: از ابتدای امسال در استانداری و در سطح معاونان، جلسات هفتگی سیاستگذاری برگزار کردهایم تا پیش از هر اقدام، کار کارشناسی عمیقی انجام شود.
وی تاکید کرد: ابتدا باید یک درک درست و دقیق از میزان موفقیت یا ناکامی خود در این حوزه داشته باشیم و سپس نسخههایی تجویز کنیم که اثرگذار باشند که در این راستا چند هفته است که بهصورت مستمر روی این موضوع کار میکنیم و تلاش داریم بفهمیم چرا نتوانستهایم ذهن سرمایهگذاران را معطوف به تولید و سرمایه گذاری کنیم.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه نیازمند اقدامات اساسی، بنیادین و زیرساختی در حوزه سرمایه گذاری هستیم، گفت: اگر به کشورهایی نگاه کنیم که پس از جنگ جهانی دوم از وضعیت توسعهنیافتگی به کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه تبدیل شدند، عامل موفقیت آنها جراحیهای بنیادین اقتصادی بوده است.
وی ادامه داد: برای موفقیت باید در سطح ملی دست به اصلاحات کلان اقتصادی بزنیم و نارساییهای جدی موجود را برطرف کنیم و حتی در چند دهه اخیر، تجربههای جهانی خوبی پیش روی ما بوده است و کشورهایی مانند کره جنوبی، چین، هنگکنگ، ترکیه و برزیل اصلاحات اقتصادی موفقی داشتهاند اما متأسفانه ما این اصلاحات را ناقص اجرا کردیم یا به سرانجام نرساندیم.
وی خاطرنشان کرد: تلاش برای جذب سرمایهگذاری داخلی و بینالمللی نیازمند مداخلات چندسطحی از سطح منطقهای تا ملی بوده و در سطح کلان، نیازمند جراحیهای اقتصادی اساسی هستیم تا بتوانیم نظام اقتصادی کشور را از وضعیت فعلی خارج کنیم