عملیات آزادسازی استان الانبار عراق آغاز شد
تنها چند روز پس از پاکسازی استان صلاحالدین و مرکز آن شهر تکریت، نخست وزیر عراق دستور آغاز عملیاتی گسترده برای پاکسازی استان الانبار، بزرگترین استان این کشور را صادر کرد.
به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز عربی، حیدر العبادی، نخست وزیر عراق شخصا برای اشراف بر این عملیات که یکی از مهمترین عملیاتهای ارتش این کشور خواهد بود، به شهر رمادی مرکز استان الانبار رفته است.
به غیر از پیشمرگهای کرد در این عملیات تمامی نیروهای نظامی عراقی اعم از ارتش، نیروهای قبیلهای، برخی یگانها از نیروهای داوطلب مردمی، پلیس محلی و فدرال، نیروهای واکنش سریع و سازمان مبارزه با تروریسم با پشتیبانی هوایی جنگندههای ائتلاف و نیروی هوایی عراق، شرکت دارند.
نیروی اصلی برای آزادسازی استان الانبار را بر خلاف صلاحالدین ارتش و نیروهای رسمی عراق تشکیل میدهند و پس از آنها نیروهای عشایری که از قبایل الانبار گردآوری و تجهیز شدهاند قرار میگیرند و در حال حاضر بیش از 10 هزار نیرو از ارتش و قبایل در این عملیات شرکت دارند.
در عملیات آزادسازی صلاحالدین نیروهای مردمی نقش اصلی را داشتند که به دلیل برخی قانون شکنیها در این عملیات و نیز بافت جمعیتی الانبار که سنی نشین است، در عملیات آزادسازی این استان نیروهای مردمی شیعه نقش حاشیهای و پشتیبان دارند.
در همین راستا یک افسر پلیس در استان الانبار اعلام کرد که مسوولان عراقی با آغاز عملیات نظامی برای آزادسازی شهر «السجاریه» در شرق رمادی، در این شهر منع آمد و شد اعلام کردهاند. السجاریه یکی از خواستگاههای اصلی داعش در اطراف رمادی است و ساعت صفر عملیات آزادسازی الانبار از آنجا آغاز شده است.
وی افزود: تجهیزات نظامی زیادی به رمادی منتقل شده و عملیات از محورهای شرقی، غربی و جنوبی السجاریه آغاز شده است. با شروع عملیات دهها تن از تروریستهای داعش از طریق رود فرات از السجاریه گریختند.
صباح کرحوت رئیس شورای استانداری الانبار نیز از آغاز عملیات نظامی برای آزادسازی تمامی شهرهای این استان خبر داد و گفت: این عملیات امروز (چهارشنبه) با نام “عملیات بزرگ آزادسازی الانبار” از السجاریه آغاز شده است.
کرحوت خاطرنشان کرد که نیروهای عراقی با آغاز عملیات آزادسازی الانبار توانستند کنترل السجاریه و الفلاحات را در شرق رمادی در دست گرفته و دهها داعشی را از پای درآورند.
تازهترین تحولات میدانی در عراق
پس از گذشت یک هفته از بازپسگیری شهر تکریت، وزارت کشور عراق در بیانیهای اعلام کرد که یگانهای وابسته به این وزارتخانه به تعدادی از افراد مسلح داعش که در مخفیگاهی در القادسیه واقع در شمال تکریت موضع گرفته بودند حمله کردند و توانستند پس از محاصره افراد مسلح تعدادی از آنها را از پای درآورند. تعدادی از اعضای داعش نیز که برای عملیات انتحاری حاضر شده بودند، خود را منفجر کردند.
همچنین به گزارش مسوولان دولتی عراق به دنبال پاکسازی شهر تکریت 14 گور دسته جمعی در این شهر پیدا شده که گمان میرود اجساد 1700 نظامی عراق که در پایگاه اسپایکر دستگیر و سپس اعدام شدند، در این گورها دفن شده باشند.
برخی گروههای شبه نظامی که در قالب نیروهای مردمی به تکریت رفتهاند خروج از این شهر را به یافتن اجساد نظامیان اعدام شده منوط کردهاند. پیشتر و در پی توافقی میان دولت و رهبران نیروهای مردمی قرار شده همه این نیروها از تکریت خارج شوند و کنترل شهر به دست پلیس و نیروهای محلی سپرده شود. برخی از نیروهای مردمی حاضر در تکریت به نقض حقوق بشر و آتش زدن خانههای ساکنان شهر متهم شدهاند.
وزارت دفاع عراق در بیانیهای اعلام کرد که در عملیات نیروهای عراقی و داوطلبان مردمی در مناطق مختلف کشور حدود 62 داعشی کشته و زخمی شدند.
از سوی دیگر سفارت آمریکا در بغداد اعلام کرد که واشنگتن همچنان به مجهز کردن نیروهای عراقی به سلاح و مهمات برای جنگ با داعش ادامه میدهد و در حال حاضر 10 هزار سرباز را به مهمات و سلاح مجهز کرده است.
در این بیانیه آمده است: آمریکا هر روز تجهیزات نظامی برای عراقیها ارسال میکند تا بتوانند به مقابله با تروریستهای داعش بپردازند. آمریکا به مشارکت با نیروهای عراقی افتخار میکند و موفقیت این نیروها در کنترل بر شهر تکریت را میستاید.
در همین حال نیروهای عراقی با کمک داوطلبان مردمی حمله گسترده داعش در کوههای حمرین واقع در استان صلاحالدین را ناکام گذاشتند. در این حمله تعدادی از تروریستهای داعش کشته و تجهیزات آنها منهدم شد. دستگاههای امنیتی عراق برای ممانعت از هرگونه حملات احتمالی داعش خطوط دفاعی ایجاد کردهاند.
در موصل نیز خبر میرسد که داعش دیوارهای قلعه باستانی این شهر معروف به «باش طابیا» را که تاریخ آن به بیش از 2000 سال پیش بازمیگردد و از جمله معروفترین بناها در استان نینوا محسوب میشود، منفجر کرد.
از سوی دیگر اسامه نجیفی، معاون رئیسجمهور عراق با قاووق قیماقجی، سفیر ترکیه در بغداد درخصوص فراهم کردن مقدمات آزادسازی استان نینوا و “تشکیل جبهه قدرتمندی برای مقابله با تروریسم” بحث و گفتوگو کرد.
النجیفی بر لزوم استفاده از تمامی امکانات برای آزادسازی خاک عراق و اهمیت نقش ترکیه در این زمینه تاکید کرد.
وی گفت: حمایت به عمل آوردن از ساکنان مناطقی که تحت سیطره داعش هستند و مجهز کردن آنها به سلاح وظیفهای ملی است که باید در سریعترین زمان ممکن انجام شود چراکه ادامه کنترل داعش بر شهرهای عراق اوضاع را پیچیدهتر میکند.
نجیفی همچنین به اهمیت همکاری میان ایران و ترکیه که موجب تاثیر مثبت بر عراق و منطقه میشود، اشاره کرد.