قلعه تاریخی بردوک

قلعه بردوک یکی از قلعه های تاریخی ایران به شمار می آید که در استان آذربایجان غربی قرار دارد. این قلعه مستحکم در 6 کیلومتری روستای بردوک از توابع محال صومای برادوست در ابتدای دره سلطانی، در دامنه مشرف به رودخانه کم آبی واقع شده است. قدمت دژ بردوک به دوره صفویه برمی گردد.

قلعه بردوک از سنگ با تامین کلیه شرایط دیده بانی بنا شده و از سه قسمت تشکیل شده است که عبارتند از حصار تدافعی، دیوار میانی و ابنیه مرکزی.

‏در ساختمان حصار تدافعی (محیطی) از سنگ های لاشه استفاده شده است. ملاط بین آن ها احتمالا از ماسه آهک بوده و ستون های نیم دایره ای به صورت توپر و بسیار محکم در فواصلی از دیوار از تعبیه شده است. این ستون ها نیز برای تقویت حصار و همچنین برای ایجاد منظری نیکو مورد نظر بوده است.

دروازه ورودی که به شکل چهارگوش طراحی و اجرا شده، در فرورفتگی جبهه میانی ساختمان تعبیه شده است. بنای دروازه ساده و با مصالحی از سنگ های لا‏شه، ملاط و احتمالا شن و ماسه ساخته شده است. معبر ورودی تنگ و تا مقابل دروازه مربوط به بخش ثانوی با شیب کم در صخره ایجاد شده است. ‏مصالح دروازه اصلی از سنگ های آهکی تراشیده شده است. تزئینات جبهه ای آن با استفاده از سنگ های تراشیده شده از نوع آتشفشانی صورت گرفته است. یک کتیبه در دو سنگ مرمر کوچک همجوار بالای ورودی و زیر قوس دروازه دیده می شود.

در بخش مرکزی قلعه بقایای چند ابنیه وجود دارد که یک واحد آن فعلا سالم مانده است. طرح این واحد چهارگوش است و مصالح آن از سنگ های کوچک ملاط شن و آهک است. طاق سنگی به صورت لنگه زده شده و روزنه میانی آن کوچک و مربع شکل است. غیر از اندود ضخیم که احتمالا آهک به عنوان پوشش دیوارهای داخلی مورد استفاده قرار گرفته است، تزئین دیگری ندارد. بر نوک قله کوه نیز بقایایی از یک برج دیده بانی به چشم می خورد.

قلعه‌بردوک (2)

قلعه‌بردوک (3)

قلعه‌بردوک (5)

قلعه‌بردوک (4)

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا